DET HÄNDER PÅ SVENSKA I NURMIJÄRVI

Släktforska på nätet – Geni världsträdet

tid: onsdagen 11.10.2023 kl. 17.30-20 och 25.10.2023 kl. 17.30-20
plats: Klövskog bibliotek (kokoustila Kuusikko) eller via teams-möte 

Släktforskning är en trevlig hobby, som utvecklats mycket de senaste årtionden. Digitaliseringen har medfört att vi har tillgång till församlingarnas och andra myndigheters arkiv via nätet, och även de mest använda släktforskningsprogrammen och gamla tidningar kommer man åt hemma från soffan. De flesta arkiv och program är dessutom gratis, så hobbyn är förmånlig - man kommer bra igång med bara dator och nät!

Kom med på en tvåkvällars kurs där vi går igenom olika släktforskningsarkiv och även grunderna i Geni världsträdet – ett program på nätet där du kan bygga din egen släktlinje och bli kopplad till det stora världsträdet.

Målet med kursen är att kunna självständigt fortsätta med släktforskning, ha tillgång till de viktigaste arkiven och kunna söka information från dessa. Dessutom ska vi alla registrera oss i Geni, bygga vårt släktträd så vi blir kopplade till det stora världsträdet, och kan efter det jämföra hur vi är släkt med varann.

Vi följer i kursen EU:s GDPR-restriktioner, och enbart över 100 år gammal persondata införs till allmänt bruk.

Arrangör: Svenska föreningen i Nurmijärvi r.f.
Pris: Gratis för medlemmar, övriga 20,-
Kursdragare: Pia Ohralahti
Anmälning senast 4.10.2023 till pia.ohralahti@gmail.com

SVENSKA VECKAN 6.-12.11.

6.11. kl. 18 Svenska dagens bio i Kino Juha

Svenska veckan börjar vi med den traditionella Svenska dagens bio i Kino Juha. Föreställningen är öppen för alla och i år ska vi få se Andra akten, 1 t 54 min Drama, Romantik
Livet som nybliven pensionär kunde vara bättre. Evas exman flyttar in tvärs över gatan med sin nya fru och Evas son verkar obegripligt nog tröttna på sin mammas daltande och vill ha mer egen tid, utan hennes överbeskyddande hjälp. Vad ska Eva göra av all tid? Ett extraknäck dyker upp som Eva inte kan motstå – den store stjärnskådespelaren, den excentriske Harald Skoog, har drabbats av en stroke och behöver rehabilitering i sitt eget hem. Vad som börjar som en katastrof växer till varm vänskap, spirande livsglädje och till ett hopp om att livet inte är över. Faktum är att det kanske inte ens har börjat.

Barnteater i Vendlaskolan onsdag 8.11. kl. 10.45-11.30

Barnteater Gustavs stora känslor är  för barnen på Daghemmet Äppelgården och Vendlaskolans elever. Gustavs stora känslor är en pjäs för barn i åldern 3–6 år. Pjäsen handlar om Gustav som känner så mycket att han låter operera in en strömbrytare för känslor i ryggen. Den fungerar inte som han tänkt sig, så han måste lära sig att själv hantera sina känslor. Det lär han sig i den förtrollande Känsloskogen, dit han tar teaterbesökarna. I skogen finns både glädjebäcken och den lilla draken som Gustav är rädd för. Tillsammans lär vi oss att orientera genom rädslan och vad känslorna har att ge oss.

Författarbesök av Annika Sandelin onsdag 8.11. kl. 18-19.30 i Klövskog bibliotek

Annika Sandelin är en författare och bibliotekarie som har bott i Munkshöjden i nästan hela sitt liv. Hon drömde redan som barn om att bli författare och skrev då bland annat fräcka verser om klasskamrater och lärare samt ett antal inledande kapitel på romaner om olyckliga barnhemsbarn. Tillställningen är öppen för alla.

Vendlaskolans elever och barnen på Daghemmet Äppelgården målar och ritar till författaren Annika Sandelins böcker, som de läst under hösten. Dessa verk ställs ut på biblioteket i Klövskog.

Öppna hus torsdag 9.11.

Öppet hus på Daghemmet Äppelgården kl. 9-10.30
Öppet hus på Vendlaskolan kl. 9-12
Öppet hus på Vendlaeftis kl. 14-16

Kafferep torsdag 9.11. kl. 18-19.30 på Café Sininen Kettu

Du är välkommen att delta och träffa andra finlandssvenskar på Café Sininen Kettu i Klövskog Klaukkalantie 59. Drop in/drop out - kom då du hinner. Tillställningen är öppen för alla och föreningen bjuder på kaffe/te med tårta.

Vet du hur ordet "kafferep" har fått sitt början? Långt tillbaka var kaffe mycket dyrt. Tidvis även belagt med förbud. Kaffebjudningar kunde då ha karaktären av ett knytkalas. Vid dessa tillfällen hade man med sig de få kaffebönor man hade lyckats komma över. Man "repartiserade", dvs delade på kostnaderna. Det är mycket möjligt att ordet "kafferep" har sitt ursprung i det ordet.

Familjefest i Vendlaskolan lördag 11.11. kl. 9-12, Syrjäläntie 35

Program: sagostund, pyssel, fiskdamm och orientering på skolgården samt korvgrillning.
Vi avslutar dagen med att Robin Hund & Hans glada orkester spelar svängig barnmusik för hela familjen. Alla får delta aktivt genom sång, rörelse och rytmik. 

Kvällsfest för vuxna lördag 11.11. i Rajamäki

I samarbete med de svenska föreningarna i Hyvinge kommer vi att ordna en kvällsfest i Rajamäki. Programmet är ännu öppet, men pricka in evenemanget i kalendern och följ med på vår hemsida och Facebook för mera information.

Mera om Svenska veckan hittar du på https://svenskaveckan.fi/orter/nurmijarvi

De vackraste julsångerna måndag 18.12. kl. 18 i Klövskog kyrka

Vi sjunger in julen med de vackraste julsångerna i Klövskog kyrka. Efteråt serveras jultårtor och glögg i församlingssalen.

Pysselkväll fredag 8.12. kl. 18-20 på Vendlaskolan

Välkommen till Vendlaskolan för att pyssla lite julklappar och annat roligt. Anmäl ditt deltagande till Micaela Hagström-Koivusara micbhag@gmail.com senast 3.12. Pyssel är gratis för medlemmar och 5€/person för icke-medlemmar.

Utflykt till julmarknad söndag 10.12. kl. 9-16

I år ska vi gå på julmarknaderna i Lojo och Ekenäs. Under dagen njuter vi av julmarknadens julstämning, gör läckra fynd till julbordet, köper julklappar och njuter av lunch i Ekenäs (på egen bekostnad). Anmäl dig med senast 1.12. så planerar vi samåkningen. Start från Klövskog kl 9.00 till Ekenäs och lunchen där kl 12.30-13. Efter det åker vi till Lojo och hem till Klövskog startar vi senast kl 15.30.

Teaterresa till Vasa 13.-14.1.2024

Vänd om min längtan är en ny nordisk musikal som kombinerar det österbottniskt jordnära med känslan från de stora musikal scenerna. Musikalen är en kärleksfull hyllning till alla som reste och de som inte vågade resa, till bröderna och mammorna, till papporna som dog för tidigt. Till alla dem som önskat att de kunnat vända om sin längtan.

Wasa Teaters skådespelare och sångare tar sig an en musikal som blir en vacker och stormig resa, över Atlanten och tillbaka. Maria Alina är 16 år då hon emigrerar till Kanada, bort från det fattiga och kärlekslösa barndomshemmet. I Kanada möter hon Eddie och deras kärlekshistoria blir svindlande vacker och kort. Maria Alina tvingas göra ett val som ingen människa borde behöva göra. Så småningom återvänder hon till Finland och bär sina minnen med sig in i tystnaden. Men en dag kommer en dotter på besök.

Resan görs på egen bekostnad, men vi sköter om bokningar och övriga arrangemang. Vi åker tåg på lördag till Vasa, äter middag efter teatern och övernattar på hotell. På söndag tar vi tåget tillbaka till Helsingfors. Anmälningar tas emot av Micaela på micbhag@gmail.com. Hör av dig snarast, vi bokar genast då tågbiljetterna kommer till salu.

INBETALNING AV MEDLEMSAVGIFTEN ÅR 2023

Om du inte ännu betalt medlemsavgiften för år 2023 så ber vi dig göra det snarast.

Mottagare:                Svenska föreningen i Nurmijärvi r.f.

Kontonummer:         FI72 4260 1420 0477 76 (Lammin Säästöpankki)

Summa:                    30,00

Meddelande:            familjens namn

 

Ändringar som sker efter utskicket av medlemsbrev, uppdaterar vi både på vår hemsida och på Facebook. 

www.svenskaforeningeninurmijarvi.fi     


E-post
Vill du hellre ha medlemsbrevet per e-post, meddela din e-post adress till Micaela Hagström-Koivusara, micbhag@gmail.com

 Du får gärna ta med vänner och bekanta, som är intresserade av vår verksamhet.

 

 Du hittar oss på

https://www.facebook.com/groups/svenskaforeningeninurmijarvi/

Gå gärna in och gilla oss, här hittar du också information om våra evenemang.

 

Vår verksamhet stöds av

 

Svenska föreningen i Nurmijärvi