MEDLEMSBREV NR. 1/2024                          Nurmijärvi 14.2.2024

Hej på er alla!
Vintern har varit lång och kall, och ännu får vi njuta av skidåkning och pulkabackar. Republiken har fått en ny president, regeringen möter stark kritik, men vi får koncentrera oss på roliga evenemang, kul och kultur i mängd och massa. Plocka fram kalendern och pricka in, så du inte missar något.

Vi kommer att ha årsmöte onsdag 20.3.kl 18 i Monikko i Klövskog. Vi vill gärna höra era tankar om verksamheten, eller så bara sitta ner, ta en kopp kaffe eller två, lite tilltugg med underbart umgänge.

DET HÄNDER PÅ SVENSKA I NURMIJÄRVI

Svensk träff i Nurmijärvi 6.3.2024
Välkommen till Vendlaskolan i Nurmijärvi (Syrjäläntie 35 i Klaukkala) onsdagen den 6.3.2024 kl. 18-20. Svenska nu bjuder på kaffe med både salt och sött till. Tillsammans funderar vi på hur vi vill att den svenska verksameten i Nurmijärvi ska utvecklas. Alla intresserade är välkomna med! Anmäl dig senast den 1.3.2024. https://svenskanu.fi/2024/02/09/svensk-traff-i-nurmijarvi-6-3-2024/ För mer information, kontakta karin.ihalainen@hanaholmen.fi(050-4627700

Figaros bröllop lördagen 9.3. kl 13 på Lilla Teatern  
Biljetterna kostar €20 för medlemmar, €36 för icke-medlemmar. Vi har ett begränsat antal biljetter, så anmälningar tas emot av Sari 040 778 5912 senast 20.2.

Årsmöte onsdag 20.3. kl 18 i Monikko
Vi behandlar stadgeenliga ärenden och umgås kring kaffe och te med dopp. Adressen är Kuntotie 7, Klövskog, ingång vid A-dörren (som är i ändan av huset mot fri-idrottsplanen).

12.4. Wine & Paint kl 18-21 i Männikkö
Kom med på en rolig kväll i konstens tecken med Nurmijärven taideyhdistys. Priset är 30€ / person och det inkluderar material och undervisning. Alla får ta med egna drycker enligt behag och önskemål. Adress: Työväentalo Männikkö, Klaukkala, Kiikkaistenkuja 21, Klövskog, mitt emot Teboil. Anmälningar tas emot av Micaela Hagström, micbhag@gmail.com senast 9.4.

Grillkväll torsdag 16.5 kl. 17-20
Den redan traditionella grillkvällen ordnas igen vid stranden av Sääksi. Det blir en fin kväll med trevligt sällskap, god mat och dryck, bastu och simning för den som vågar. Adressen är Sääksin leirikeskus, Sääksjärventie 144, 05200 Rajamäki. I samband med grillkvällen ordnar vi även bokbytarkväll, så missa inte chansen att få lite omväxling i bokhyllan.

Allsång på Tabor onsdag 12.6. kl 19 med Tomas Lundin  

Vi fyller igen Taborberget med glada låtar tillsammans med Tomas Lundin. Passa på att pricka in datumet, så du inte missar evenemanget.

Adress: Taborbergets museiområde, Koulunkulmantie 34, 01940 Palojoki. Biljetterna släpps under mars månad. via Lippupiste. Biljetter finns till salu även vid ingången. För gruppbokningar, kontakta micbhag@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/groups/svenskaforeningeninurmijarvi/ Gå gärna in och gilla oss, här hittar du också information om våra evenemang. Du får gärna ta med vänner och bekanta, som är intresserade av vår verksamhet.

Ändringar som sker efter utskicket av medlemsbrev, uppdaterar vi både på vår webbplats www.svenskaforeningeninurmijarvi.fi och på Facebook.

Vi ses!
Styrelsen

MEDLEMSBREV NR. 3/2023 Nurmijärvi  2.10.2023

Hej på er alla!

Hösten kommer med stormsteg, första snön har snöat i Lappland och nattfrosten närmar sig. För er som inte gillar det kommande mörkret har vi många roliga evenemang att se fram emot.

DET HÄNDER PÅ SVENSKA I NURMIJÄRVI

Släktforska på nätet – Geni världsträdet onsdagar 11.10 och 25.10 kl. 17.30-20
Släktforskning är en trevlig hobby, som utvecklats mycket de senaste årtionden. Digitaliseringen har medfört att vi har tillgång till församlingarnas och andra myndigheters arkiv via nätet, och även de mest använda släktforskningsprogrammen och gamla tidningar kommer man åt hemma från soffan. De flesta arkiv och program är dessutom gratis, så hobbyn är förmånlig - man kommer bra igång med bara dator och nät!

Kom med på en två kvällars kurs där vi går igenom olika släktforskningsarkiv och även grunderna i Geni världsträdet – ett program på nätet där du kan bygga din egen släktlinje och bli kopplad till det stora världsträdet.

Målet med kursen är att kunna självständigt fortsätta med släktforskning, ha tillgång till de viktigaste arkiven och kunna söka information från dessa. Dessutom ska vi alla registrera oss i Geni, bygga vårt släktträd så vi blir kopplade till det stora världsträdet, och kan efter det jämföra hur vi är släkt med varann.

Vi följer i kursen EU:s GDPR-restriktioner, och enbart över 100 år gammal persondata införs till allmänt bruk. 

Kursdragare: Pia Ohralahti
Gratis för medlemmar, övriga 20,-
Anmälning senast 4.10.2023 till pia.ohralahti@gmail.com

Lördagen 28.10. Vendlamaskerad 

Alla Vendlaskolans elever är hjärtligt välkomna på traditionell maskerad till Vendlaskolan lördagen 28.10 kl. 13-15. Vi har vuxna övervakare. Anmälan till planschen i skolan. Vi dansar, leker, äter och tävlar. Och har det roligt tillsammans. Man får gärna klä ut sig också!

Svenska veckan 6.-12.11.

Vi har igen i år samarbetat med de andra svenska aktörerna i kommunen och Folktinget. Mera information om veckans program finns på www.svenskaveckan.fi. 

Svenska dagen bio i Kino Juha måndag 6.11. kl. 18
Filmen Andra Akten, 1 t 54 min Drama, Romantik
Livet som nybliven pensionär kunde vara bättre. Evas exman flyttar in tvärs över gatan med sin nya fru och Evas son verkar obegripligt nog tröttna på sin mammas daltande och vill ha mer egen tid, utan hennes överbeskyddande hjälp. Vad ska Eva göra av all tid? Ett extraknäck dyker upp som Eva inte kan motstå – den store stjärnskådespelaren, den excentriske Harald Skoog, har drabbats av en stroke och behöver rehabilitering i sitt eget hem. Vad som börjar som en katastrof växer till varm vänskap, spirande livsglädje och till ett hopp om att livet inte är över. Faktum är att det kanske inte ens har börjat.
Premiär: 11 augusti 2023
Skådespelare: Lena Olin, Rolf Lassgård, Lars Väringer, Anneli Martini, Charlie Gustafsson
Regissör: Mårten Klingberg

Föreställningen är öppen för alla.

Trollerikurs för Vendlaskolans elever tisdag 7.11.
Magiska stunder med trollkarlen Kimmo Erkkilä på Vendlaskolan kl. 10.45-12.45. 

Barnteater i Syrjälän koulu onsdag 8.11. kl. 10.45-11.30
Barnteater Gustavs stora känslor är  för barnen på Daghemmet Äppelgården och Vendlaskolans elever. Gustavs stora känslor är en pjäs för barn i åldern 3–6 år. Pjäsen handlar om Gustav som känner så mycket att han låter operera in en strömbrytare för känslor i ryggen. Den fungerar inte som han tänkt sig, så han måste lära sig att själv hantera sina känslor. Det lär han sig i den förtrollande Känsloskogen, dit han tar teaterbesökarna. I skogen finns både glädjebäcken och den lilla draken som Gustav är rädd för. Tillsammans lär vi oss att orientera genom rädslan och vad känslorna har att ge oss.

Författarbesök av Annika Sandelin onsdag 8.11. kl. 18-19.30 i Klövskog bibliotek
I samband med svenska veckan och författarbesöket med Annika Sandelin ställer Vendlaskolans elever och barn på daghemmet Äppelgården ut teckningar och målningar med inspiration av Annika Sandelins böcker, som eleverna och barnen läst under hösten. Utställningen finns på biblioteket under svenska veckan. Tillställningen är öppen för alla.

Annika Sandelin är en författare och bibliotekarie som har bott i Munkshöjden i nästan hela sitt liv. Hon drömde redan som barn om att bli författare och skrev då bland annat fräcka verser om klasskamrater och lärare samt ett antal inledande kapitel på romaner om olyckliga barnhemsbarn. Hon har skrivit många barn- och ungdomsböcker.

Öppna hus torsdag 9.11.
Öppet hus på Daghemmet Äppelgården kl. 9-10.30
Öppet hus på Vendlaskolan kl. 9-12
Öppet hus på Vendlaeftis kl. 14-16

Kafferep torsdag 9.11. kl. 18-19.30 på Café Sininen Kettu
Du är välkommen att delta och träffa andra finlandssvenskar på Café Sininen Kettu i Klövskog Klaukkalantie 59. Drop in/drop out - kom då du hinner.

Till kafferep får vi som gäst också författaren Tiina Sasso. Hon kommer att berätta om sin bok och läsa ur den. 

Tiina Maria Sasso (f.1966/PeM) som fått utmärkelser från Lahden Runomaratoni, den nationella Ordkonstveckan, Svenska Kulturfonden och Vanda stad är ute med sin debutbok "Livets Fiskedrag" i år. Boken har väckt intresse för sina fina och känslosamma skildringar, där många av livets små men viktiga stunder beskrivs in i minsta detalj.

Hon har också lovat att lotta ut tre böcker under kvällens lopp. 

Vet du hur ordet "kafferep" har fått sitt början? Långt tillbaka var kaffe mycket dyrt. Tidvis även belagt med förbud. Kaffebjudningar kunde då ha karaktären av ett knytkalas. Vid dessa tillfällen hade man med sig de få kaffebönor man hade lyckats komma över. Man "repartiserade", dvs delade på kostnaderna. Det är mycket möjligt att ordet "kafferep" har sitt ursprung i det ordet.
Tillställningen är öppen för alla och föreningen bjuder på kaffe/te med smörgåstårta och gräddtårta.

Familjefest i Vendlaskolan lördag 11.11. kl. 9-12, Syrjäläntie 35
Vi ska ha roligt tillsammans hela dagen!
Program: sagostund, pyssel, fiskdamm och orientering på skolgården samt korvgrillning.
Vi avslutar dagen med att Robin Hund & Hans glada orkester spelar svängig barnmusik för hela familjen. Alla får delta aktivt genom sång, rörelse och rytmik. 

Kvällsfest för vuxna med stand-up lördag 11.11. i Rajamäki restaurang Pikku Paroni
Märta Westerlund och Simon Karlsson heter paret som kommer förgylla vår middagsfest med stand-up. I samarbete med de svenska föreningarna i Hyvinge ordnar vi kvällsfesten i restaurang Pikku Paroni, Rajamäki. Pris: 45€ för en trerättersmeny. Anmälningar till sivjansson66@gmail.com.

Märta är marathonlöparen från Ekenäs som älskar kall leverlåda och skrattar lika mycket som hon pratar. Simon är den cyniska pargaskomikern som desperat försöker gilla Game of Thrones och hellre löser korsord än sina egna problem.

Mera om Svenska veckan hittar du på www.svenskaveckan.fi. Där finns alla kommuners olika evenemang, vår vecka finns under Orter och Nurmijärvi.

De vackraste julsångerna måndag 18.12. kl. 18 i Klövskog kyrka
Vi sjunger in julen med de vackraste julsångerna i Klövskog kyrka. Efteråt serveras jultårtor och glögg i församlingssalen.

Pysselkväll fredag 8.12. kl. 17.30-20.30 på Vendlaskolan
Välkommen till Vendlaskolan för att pyssla lite julklappar och annat roligt. Anmäl ditt deltagande till Micaela Hagström-Koivusara micbhag@gmail.com senast 3.12. Pyssel är gratis för medlemmar och 5€/person för icke-medlemmar.

Utflykt till julmarknad söndag 10.12. kl. 9-16
I år ska vi gå på julmarknaderna i Lojo och Ekenäs. Under dagen njuter vi av julmarknadens julstämning, gör läckra fynd till julbordet, köper julklappar och njuter av lunch i Ekenäs (på egen bekostnad). Anmäl dig med senast 1.12. så planerar vi samåkningen. Start från Klövskog kl 9.00 till Ekenäs och lunchen där kl 12.30-13. Efter det åker vi till Lojo och hem till Klövskog startar vi senast kl 15.30.

Teaterresa till Vasa 13.-14.1.2024
Vänd om min längtan är en ny nordisk musikal som kombinerar det österbottniskt jordnära med känslan från de stora musikal scenerna. Musikalen är en kärleksfull hyllning till alla som reste och de som inte vågade resa, till bröderna och mammorna, till papporna som dog för tidigt. Till alla dem som önskat att de kunnat vända om sin längtan.

Wasa Teaters skådespelare och sångare tar sig an en musikal som blir en vacker och stormig resa, över Atlanten och tillbaka. Maria Alina är 16 år då hon emigrerar till Kanada, bort från det fattiga och kärlekslösa barndomshemmet. I Kanada möter hon Eddie och deras kärlekshistoria blir svindlande vacker och kort. Maria Alina tvingas göra ett val som ingen människa borde behöva göra. Så småningom återvänder hon till Finland och bär sina minnen med sig in i tystnaden. Men en dag kommer en dotter på besök.

Resan görs på egen bekostnad, men vi sköter om bokningar och övriga arrangemang. Vi åker tåg på lördag till Vasa, äter middag efter teatern och övernattar på hotell. På söndag tar vi tåget tillbaka till Helsingfors. Anmälningar tas emot av Micaela på micbhag@gmail.com. Hör av dig snarast, vi bokar genast då tågbiljetterna kommer till salu.

Gå gärna in och gilla oss, här hittar du också information om våra evenemang. Du får gärna ta med vänner och bekanta, som är intresserade av vår verksamhet. Ändringar som sker efter utskicket av medlemsbrev, uppdaterar vi både på vår webbplats www.svenskaforeningeninurmijarvi.fi och på Facebook.

Vi ses!
Styrelsen

MEDLEMSBREV NR. 2/2023                                   Nurmijärvi 23.5.2023

Hej på er alla!
Våren kom så plötsligt i år. Äntligen har vi ljus, sol och värme, fågelsång och fjärilar. Året har startat med roliga händelser och mera på kommande, som ni får läsa om senare i brevet.

På årsmötet 15.3 valdes Nina Wagner-Nyman åter till ordförande, styrelsen är för övrigt samma som förra året. Medlemsavgiften fastställdes till 30 € / familj.

Styrelsen 2023
Nina Wagner-Nyman                                                     ordförande
Ira Polvinen                                                                    vice-ordförande
Kati Krug                                                                        sekreterare
Pia Ohralahti                                                                  kassör
Micaela Hagström-Koivusara                                        webbansvarig
Siv Jansson                                                                   medlem
Sari-Pilvikki Kähkönen                             medlem

INBETALNING AV MEDLEMSAVGIFTEN ÅR 2023

Mottagare:                Svenska föreningen i Nurmijärvi r.f.
Kontonummer:         FI72 4260 1420 0477 76 (Lammin Säästöpankki)
Summa:                   30,00
Förfallodag:           31.5.2023
Meddelande:            familjens namn

DET HÄNDER PÅ SVENSKA I NURMIJÄRVI

Grillkväll tisdag 30.5. kl. 17
Den redan traditionella grillkvällen ordnas igen vid stranden av Sääksi. Det blir en fin kväll med trevligt sällskap, god mat och dryck, bastu och simning för den som vågar. Adressen är Sääksin leirikeskus, Sääksjärventie 144, 05200 Rajamäki. I samband med grillkvällen ordnar vi även bokbytarkväll, så missa inte chansen att få lite omväxling i bokhyllan.

Allsång på Tabor onsdag 14.6. kl. 19 med Tomas Lundin
En fartfylld och rolig kväll där Thomas sjunger med och för publiken! I allsångshäftet finns Eurovisionsschlager, Svensktoppar och 60-tals rock och förstås också alla somriga klassiker. Adress: Taborbergets museiområde, Koulunkulmantie 34, 01940 Palojoki. Biljetterna kostar 20€/person via Lippupiste och inkluderar kaffe med dopp. Biljetter finns till salu även vid ingången. För gruppbokningar, kontakta micbhag@gmail.com

Sommarutflykt till Lovisa och Svartholm 17.6.
Vi har reserverat 20 platser på Lovisa Kapell utsökta sconesbrunch lördagen den 17.6. kl. 11. Efter maten åker vi med båt till Svartholm. Svartholm, som även kallas ”Lilla Sveaborg”, är en fästning från 1700-talet med mycket intressant att se och uppleva. Båten startar från hamnen kl. 14 och tillbaka från Svartholm kl. 17.30. Båtresan tar ca 30 minuter, så det blir 3 timmar tid att bekanta sig med holmen och fästningen.

Brunchen kostar 36 € / person och föreningen betalar 20 € av den. Båtresan är på egen bekostnad 24€ tur-retur. Anmälningar tas emot av Sari tel. 040 778 5912 senast 8.6. Vänligen meddela om deltar du både på brunchen och utflykten till Svartholm. Resorna till Lovisa står alla själv för, men fråga gärna om möjlighet att samåka.

Vi ses!
Styrelsen

MEDLEMSBREV NR. 1/2023                         Nurmijärvi 10.2.2023

Hej på er alla!
Vintern håller i ännu en stund, men snart släpper den och våren kommer rusande. Efter allt som händer runt om i världen, kan vi trösta oss med att en sak är åtminstone säker, oberoende vad som händer, så kommer Svenska Föreningen att ha ett strålande program igen i år! 

Kul och kultur! Det är vi!

Vi kommer att ha årsmöte onsdag 15.3. i Monikko i Klövskog. Att delta på årsmötet behöver inte automatiskt betyda, att du blir invald i styrelsen. Självklart tar vi gärna emot fräscha tankar och fräscha människor, men för oss är det viktigare att träffa er. Vi vill gärna höra era tankar om verksamheten, eller så bara sitta ner, ta en kopp kaffe eller två, lite tilltugg med underbart umgänge.

 

DET HÄNDER PÅ SVENSKA I NURMIJÄRVI

Kafferep tisdagen 28.2. och torsdagen 23.3. kl 17-19 på café Monikon Mustikka
Du är välkommen att delta och träffa andra finlandssvenskar en gång i månaden på cafét i Monikko. Adressen är Kuntotie 7, Klövskog.

Drop in/drop out, kom när du hinner, slappna av och njut av kaffet och sällskapet.

Årsmöte onsdag 15.3. kl 18 i Monikko
Vi behandlar stadgeenliga ärenden och umgås kring kaffe och te med dopp. Adressen är Kuntotie 7, Klövskog, ingång vid A-dörren (som är i ändan av huset mot fri-idrottsplanen).

Kris och katastrof i Mumindalen fredag 24.3. kl 19 på Lilla Teater
Mumindalen bubblar av samhällstrender, de avlöser varandra och sveper invånarna med sig. Muminfamiljen med vänner testar olika livshållningar. Ska man satsa på pliktmedvetenhet, hedonism, entreprenörskap, berömmelse eller psykoanalys? Eller rätt och slätt ett hembiträde? I Tove Janssons vidsträckta produktion utgör seriealbumen en egen värld – mörkare, vuxnare och krassare.

Kris och katastrof i Mumindalen är en nydramatiserad musikteaterföreställning som utgår från Tove Janssons tecknade serier. I föreställningen kommer Janssons fantastiska seriefigurer till liv med hjälp av prisbelönta Heini Maaranens dockteaterestetik och Jakob Höglunds fantasifyllda regi.

Vi har ett begränsat antal biljetter, så anmälningar tas emot av Sari 040 778 5912 senast 20.2.

Föreningen sponsrar med halva priset, du betalar endast 17,50 €/biljett.

Grillkväll tisdag 30.5 kl. 17-20
Den redan traditionella grillkvällen ordnas igen vid stranden av Sääksi. Det blir en fin kväll med trevligt sällskap, god mat och dryck, bastu och simning för den som vågar.

Adressen är Sääksin leirikeskus, Sääksjärventie 144, 05200 Rajamäki. I samband med grillkvällen ordnar vi även bokbytarkväll, så missa inte chansen att få lite omväxling i bokhyllan.

 

Allsång på Tabor onsdag 14.6. kl 19 med Tomas Lundin
Vi fyller igen Taborberget med glada låtar tillsammans med Tomas Lundin. Passa på att pricka in datumet, så du inte missar evenemanget.

 

Adress: Taborbergets museiområde, Koulunkulmantie 34, 01940 Palojoki. Biljetterna släpps under mars månad. 10€/person via Lippupiste. Biljetter finns till salu även vid ingången. För gruppbokningar, kontakta micbhag@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/groups/svenskaforeningeninurmijarvi/ Gå gärna in och gilla oss, här hittar du också information om våra evenemang. Du får gärna ta med vänner och bekanta, som är intresserade av vår verksamhet.

Ändringar som sker efter utskicket av medlemsbrev, uppdaterar vi både på vår hemsida www.svenskaforeningeninurmijarvi.fi och på Facebook.

Vi ses!
Styrelsen

 
MEDLEMSBREV NR. 3/2022                      Nurmijärvi 21.10.2022

Hej på er alla!
Hösten är här och hittills har vädret varit just så som det ska vara på hösten. Solen skiner på de otroligt fina höstfärgerna, vinden viner i knutarna och regnet öser ner. 

Den här hösten har vi speciellt mycket att se fram emot. Vi har samarbetat med de andra svenskspråkiga aktörerna i kommunen och kommer att ge ut en broschyr som innehåller information om service på svenska i Nurmijärvi. Där hittar man information och kontaktuppgifter till Daghemmet Äppelgården, förskolan, Vendlaskolan, Vendlaeftis och Vendla Hem och Skola samt Svenska föreningen. Vi hoppas att informationen kommer att nå alla nya svensk- och tvåspråkiga Nurmijärvibor. Vi har också ordnat ett mångsidigt program för Svenska veckan, dvs första veckan i november.

DET HÄNDER PÅ SVENSKA I NURMIJÄRVI

SVENSKA VECKAN

29.10 kl. 10-12 Öppna dörrar på Vendlaskolan
Vendlaskolan presenterar sin verksamhet och sina utrymmen på Syrjäläntie 35.

31.10 kl. 18 författarbesök i huvudbiblioteket
Bröderna Kjell och Mårten Westö ha gett ut en bok tillsammans. I boken “Åren” berättar de om sina liv. De besöker huvudbiblioteket i Nurmijärvi, Punamullantie 1. Tillställningen ordnas i samarbete med biblioteket och är öppen för alla.

1.11 kl. 9-10.30 Öppna dörrar på Daghemmet Äppelgården
Välkommen och kika in på vårt svenskspråkiga dagis.

2.11 kl. 17-19 Bakning på Vendlaskolan
Vi bakar tillsammans och sedan blir det kaffe med dopp. 15 personer får plats och anmälningar tas emot av rektor Nina Kuitula senast 30.10.. nina.kuitula@nurmijarvi.fi

3.11 Öppna dörrar på Vendla-eftis samt Lek och rörelse
Kl 14-16 är det möjligt att bekanta sig med Vendla-eftis och
Kl 18-20 är det Lek och rörelse i Syrjälä skolans gymppasal. Vi har duktiga instruktörer skilt för barn och vuxna.

4.11 kl. 19-21 Pizzakväll för Vendlaskolans forna elever 
Pizzakvällen gäller bara Vendlaskolans forna elever, anmälningar tas emot av Ira Polvinen, tel. 044 568 9906.

5.11 kl. 17 Familjeandakt
Familjeandakt på svenska i Klaukkala kyrka i samarbete med församlingen.

6.11 kl. 14 Svenska dagens bio i Kino Juha
Svenska veckan avslutar vi med den traditionella Svenska dagens bio i Kino Juha. I år ska vi få se Tisdagsklubben (speltid 1h42min, barntillåten). Kafferep efter föreställningen. 

Övriga evenemang i slutet av året:

30.11 kl. 17.30 Julpyssel
Välkommen till Vendlaskolan för att pyssla lite julklappar och annat roligt.  I år gör vi bl.a. ljus, smycken, något gott, dekorerade tändsticksaskar och julkort. Eftersom materialet och utrymmet är begränsat, ryms endast de 20 första med, så vänligen anmäl dig till Micaela Hagström-Koivusara senast 27.11 tel. 044-5929162, e-post micbhag@gmail.com. Pyssel är gratis för medlemmar och 5€/person för icke-medlemmar.

7.12 kl. 18 De vackraste julsångerna
Vi sjunger in julen med de vackraste julsångerna i Klövskog kyrka. Efteråt serveras jultårtor och glögg i församlingssalen.

Vi ses!

Styrelsen

 

MEDLEMSBREV NR. 2/2022                                          Nurmijärvi 28.4.2022

 

Hej på er alla!

Våren kommer, sakta men säkert, fast lite väl kyligt är det just nu och jag sitter här och skriver med iskalla fingrar. När ni läser det här brevet har vi redan fått fira Valborg och Första Maj, blickarna är fast riktade mot sommar och sol.

Förutom ett medlemsbrev åt er medlemmar, så kommer det här också att fungera som en liten introduktion till föreningens verksamhet. Vi har under årens lopp fått uppleva många roliga saker och hoppas att nya intresserade också får vara med om allt vi gör tillsammans. Vi vill också gärna höra av er, vad ni vill att vi ska göra. Nya tankar och idéer är alltid välkomna! 
 

År 2022 är lite extra speciellt för oss, för föreningen har hållit igång redan i 25 år! Definitivt någonting värt att firas. Vi kommer inte att ordna en skild 25-års fest, men passa på att komma med på alla roliga evenemang, som vi har planerat för i år. 

Vi har i år ökat samarbete med de andra svenskspråkiga aktörerna i kommunen, Daghemmet Äppelgården, Vendlaskolan, Hem och Skola och Eftis. På hösten kommer vi att ordna en gemensam “Svenska veckan” med olika program och evenemang för alla åldrar första veckan i november, men mera om detta på hösten. 
 

Styrelsen 2022 fortsätter med ungefär samma uppsättning som tidigare:
Ordförande Nina Wagner-Nyman
Viceordförande Ira Polvinen
Sekreterare Kati Krug
Kassör Pia Ohralahti
Webbansvarig Micaela Hagström-Koivusara
Medlem Siv Jansson
Medlem Sari-Pilvikki Kähkönen 

Medlemsavgiften fastställdes till 30€/familj. 

 

DET HÄNDER PÅ SVENSKA I NURMIJÄRVI

Kafferep tisdagen 17.5. kl 17-19 på Café Kirjava

Vi hinner ännu med ett Kafferep nu på våren, men kommer att fortsätta med dem på hösten. Du är välkommen att delta och träffa andra finlandssvenskar en gång i månaden på Café Kirjava, Klaukkalantie 59. 

Drop in/drop out, kom när du hinner, slappna av och njut av kaffet och sällskapet.

 

Grillkväll onsdag 11.5 kl. 17

Den redan traditionella grillkvällen ordnas igen vid stranden av Sääksi. Det blir en fin kväll med trevligt sällskap, god mat och dryck, bastu och simning för den som vågar.

Adressen är Sääksin leirikeskus, Sääksjärventie 144, 05200 Rajamäki. I samband med grillkvällen ordnar vi även bokbytarkväll, så missa inte chansen att få lite omväxling i bokhyllan.

Tidtabellen är:

17–19 bastun varm

18–20 grillen varm samt gemensamma lekar, tävlingar mm.

Anmälningar senast 9.5. till Sari-Pilvikki tel. 040 778 5912, så inte maten tar slut mitt i det roliga.

Sommarutflykt till Visby 17.-19.6

Vi har ännu några B-hytter lediga på vår sommarutflykt med Viking Line till Visby. Resorna är så gott som slutsålda för den kommande sommaren, så missa inte chansen att åka med.

Avgång fredag 17.6 kl. 16 och vi är i Visby lördag 18.6 kl. 9.45-17.30. Tillbaka i Helsingfors söndag 19.6 kl. 13.45. Resan kostar ca 320 e / hytt. Priset inkluderar 1 middag och 1 frukost / person, men vi har bokat 1 middag och 1 frukost till, så vi får mat på båda resorna. Föreningen kommer att betala en del av kostnaderna för den mat som inte ingår i hyttpriset. Vi har även förhandsbokat cyklar för samtliga deltagare, så är det lättare att ta sig runt i stan och utanför. Givetvis är det frivilligt att hyra den. 

Bindande anmälningar senast 9.5. till Micaela tel. 044 592 9162, micbhag@gmail.com

Allsång på Tabor 15.6 kl. 19 med Thomas Lundin

”Allsång med Thomas”
En fartfylld och rolig kväll där Thomas sjunger med och för publiken!

I allsångshäftet finns Eurovisionsschlager, Svensktoppar och

60-tals rock och förstås också alla somriga klassiker.

Adress: Taborbergets museiområde, Koulunkulmantie 34, 01940 Palojoki. Biljetterna släpps under mars månad. 10€/person via Lippupiste. För gruppbokningar, kontakta micbhag@gmail.com
 

Facebook: https://www.facebook.com/groups/svenskaforeningeninurmijarvi/ Gå gärna in och gilla oss, här hittar du också information om våra evenemang. Du får gärna ta med vänner och bekanta, som är intresserade av vår verksamhet.

Ändringar som sker efter utskicket av medlemsbrev, uppdaterar vi både på vår hemsida www.svenskaforeningeninurmijarvi.fi och på Facebook.

INBETALNING AV MEDLEMSAVGIFTEN ÅR 2022
Mottagare:                Svenska föreningen i Nurmijärvi r.f.
Kontonummer:         FI72 4260 1420 0477 76 (Lammin Säästöpankki)
Summa:                   30,00
Förfallodag:             15.5.2022
Meddelande:            familjens namn

 

Vi ses!
Styrelsen

 

MEDLEMSBREV NR. 1/2022            Nurmijärvi 21.2.2022

 

Hej bästa medlem!

Dagarna börjar bli längre fast våren inte riktigt ännu är här. Ännu ett år har vi varit tvungna att leva med Covid-19. Begränsningar, distansering, munskydd, coronapass och ”käsidesi” har blivit vardag. 

 Förra våren fick vi inhibera eller flytta fram alla våra evenemang, men på hösten hade vi fullt upp. Grillkvällen i augusti med bastu, paddling, simning, mat och framför allt trevligt sällskap, Allsång på Tabor i september var välbesökt efter ett mellanår. I november hann vi med Svenska dagens bio, Den svavelgula himlen, Vendlaskolans Halloween-disco och De vackraste julsångerna. I december blev det ännu julpyssel och Vanda Teaterföreningens version av Charles Dickens Julsaga. 


I januari var vi tyvärr tvungna att ställa in vårt första kafferep, men i februari har vi hunnit sätta oss ner med kaffe och dopp i Café Kirjava i Klövskog. På våren händer det mycket hos oss, så plocka fram kalendern så att du inte missar våra evenemang. Vi kommer dessutom att ordna ett gemensamt vårprogram i samarbete med Vendlaskolan. Följ med på vår webbsida och Facebook för uppdateringar av evenemangen.

DET HÄNDER PÅ SVENSKA I NURMIJÄRVI
Kafferep varje månad på Café Kirjava

Du är välkommen att delta och träffa andra finlandssvenskar en gång i månaden på Café Kirjava, Klaukkalantie 59. Vi finns på plats 

onsdagen 16.3 kl. 17-19, 

torsdagen 21.4 kl. 17-19, 

tisdagen 17.5 kl. 17-19.

 Drop in/drop out, kom när du hinner, slappna av och njut av kaffet och sällskapet.

Årsmöte onsdag 16.3 kl. 16-17 på Café Kirjava

Alla medlemmar är välkomna med, genom att delta kan du också inverka på verksamheten. Dessutom blir det roligare om vi är fler och nya idéer för verksamheten är alltid välkomna. Vi samlas för årsmöte före kafferepet på Café Kirjava, Klaukkalantie 59.

 

Grillkväll onsdag 11.5 kl. 17

Den redan traditionella grillkvällen ordnas igen vid stranden av Sääksi. Det blir en fin kväll med trevligt sällskap, god mat och dryck, bastu och simning för den som vågar.

Adressen är Sääksin leirikeskus, Sääksjärventie 144, 05200 Rajamäki.

 Tidtabellen är:

17–19 bastun varm
18–20 grillen varm samt gemensamma lekar, tävlingar mm.

 

Humorlandskampen på Svenska Teatern fredag 13.5 kl. 19

Vilket land är roligare? Finland eller Sverige? Kommer något land att vinna överlägset eller är det kanske domaren Stan Saanila som har ett finger med i spelet? 
 
I maj 2022 ordnas Humorlandskampen redan för 18:e gången. Denna landskamp i ståuppkomik har år efter år dragit fullsatta salonger på Svenska Teatern. 
 
Efter två års paus är duellen tillbaka! 

Finlands lag: Anders Helenius & André Wickström 
Sveriges lag: Thomas Järvheden & Tobias Persson 
Domare och konferencier: Stan Saanila 

Vi har ett begränsat antal biljetter, så passa på att boka plats före de tar slut. Pris 20 e / biljett. Anmälningar tas emot av Sari-Pilvikki tel. 040 778 5912 senast 8.4.
 

Allsång på Tabor 15.6 kl. 19 med Thomas Lundin

En fartfylld och rolig kväll där Thomas sjunger med och för publiken!

I allsångshäftet finns Eurovisionsschlager, Svensktoppar och

60-tals rock och förstås också alla somriga klassiker.

Adress: Taborbergets museiområde, Koulunkulmantie 34, 01940 Palojoki. Biljetterna släpps under mars månad. 10€/person via Lippupiste. För gruppbokningar, kontakta micbhag@gmail.com

 

Sommarutflykt till Visby 17.-19.6

Vi har lyckats boka 10 st. 2 personers B-hytter på Viking Line till Visby. 

Avgång fredag 17.6 kl. 16 och vi är i Visby lördag 18.6 kl. 9.45-17.30. Tillbaka i Helsingfors söndag 19.6 kl. 13.45. Resan kostar ca 320 e / hytt. Priset inkluderar 1 middag och 1 frukost / person. Resorna är så gott som slutsålda för den kommande sommaren, så missa inte chansen att åka med. Vi håller på och förhandlar om en rundtur i Visby, så vi återkommer med detaljerna.

Bindande anmälningar senast 9.5. till Micaela tel. 044 592 9162, micbhag@gmail.com

 

Facebook: https://www.facebook.com/groups/svenskaforeningeninurmijarvi/ Gå gärna in och gilla oss, här hittar du också information om våra evenemang. Du får gärna ta med vänner och bekanta, som är intresserade av vår verksamhet.

Ändringar som sker efter utskicket av medlemsbrev, uppdaterar vi både på vår hemsida www.svenskaforeningeninurmijarvi.fi och på Facebook.

Vi ses!

Styrelsen

  

MEDLEMSBREV NR. 2/2021            
Nurmijärvi 25.10.2021

Hej bästa medlem!

Solen skiner samtidigt som stormen viner i knutarna. Vädret har verkligen varit väldigt höstigt nu. Vi hoppas att få se mycket sol och mindre regn, när vi lider mot vintern. 

På hösten har vi hittills hunnit med både grillkväll och Allsång på Tabor. Det var roligt att äntligen kunna träffas på riktigt, och alltid är det lika skönt att bada bastu och simma i Sääksi. Allsången var välbesökt och det var underbart att få fylla backen med glad sång tillsammans med er alla. 

Vi har ännu många trevliga och traditionella evenemang kvar innan året är slut. Som det nu ser ut, har vi inga begränsningar på gång, men vi följer med utvecklingen av Corona situationen samt statsrådets anvisningar och informerar om eventuella förändringar på vår nätsida och Facebook.

DET HÄNDER PÅ SVENSKA I NURMIJÄRVI
Svenska Dagen bio lör 6.11 kl. 13 på Kino Juha i Nurmijärvi kyrkby
I år blir det en matinée föreställning och vi får se filmen Min pappa Marianne. Filmen är en dramakomedi från 2020 och är regisserad av Mårten Klingberg. Den handlar om Hanna som återvänder till Alingsås efter att hennes förhållande precis tagit slut. Hannas pappa arbetar som präst där och när han berättar att han egentligen vill vara Marianne, vänds hennes värld upp och ner. För Marianne finns dock ingen väg tillbaka; hon måste äntligen få leva som den hon är. Det bli en omtumlande resa för Hanna som inte känner sin pappa så väl som hon trodde. I rollerna ser vi bl.a. Hedda Stiernstedt och Rolf Lassgård.

Vendladisco lör 13.11 kl. 15-17
Maskeraddisco för Vendlaskolans elever ordnas i år i skolans aula. Vi har vuxna övervakare på plats och bjuder på, förutom dans och lekar, också något smått och gott att äta och dricka. Anmälningar till affischen på skolan.

 

De vackraste julsångerna mån 29.11 kl. 18 i Nurmijärvi kyrka
Vi samlas för att sjunga och njuta av de vackraste julsångerna i Nurmijärvi kyrkobyn. Efteråt blir det julglögg och jultårtor i församlingshemmets stora sal. 

Julpyssel fre 10.12 kl. 17.30
Välkommen till Vendlaskolan för att pyssla lite julklappar och annat roligt. I år gör vi bl.a. ljus, julkort, dekorerade tändsticksaskar och örtolja. Anmäl ditt deltagande till Micaela Hagström-Koivusara per sms 044-5929162 senast 8.12. Pyssel är gratis för medlemmar och 5€/person för icke-medlemmar.

Facebook: https://www.facebook.com/groups/svenskaforeningeninurmijarvi/ Gå gärna in och gilla oss, här hittar du också information om våra evenemang. Du får gärna ta med vänner och bekanta, som är intresserade av vår verksamhet.

Ändringar som sker efter utskicket av medlemsbrev, uppdaterar vi både på vår hemsida www.svenskaforeningeninurmijarvi.fi och på Facebook.

Vi ses!
Styrelsen

 

 

MEDLEMSBREV NR. 1/2021
Nurmijärvi 6.5.2021

Hej bästa medlem!

Vilket år vi har haft hittills igen och tyvärr har år 2021 fortsatt i samma tecken som vi avslutade 2020, det konstiga året. Men vi går mot ljusare tider och har många roliga evenemang att se fram emot. Vi följer förstås aktuella anvisningar angående sammankomster och övriga evenemang och informerar om eventuella förändringar.

Årsmöte hade vi 17.3 och vi fortsätter med samma glada gäng, med undantag av en “ny-gammal” ordförande.

Styrelsen 2021:

Ordförande        Nina Wagner-Nyman

Vice ordförande    Ira Polvinen

Sekreterare och
webbansvarig        Micaela Hagström-Koivusara

Kassör            Pia Ohralahti

Medlem        Sari-Pilvikki Kähkönen

Siv Jansson

Kati Krug

Medlemsavgiften fastställdes till 30€/familj. 
INBETALNING AV MEDLEMSAVGIFTEN ÅR 2021

Mottagare:                Svenska föreningen i Nurmijärvi r.f.

Kontonummer:         FI72 4260 1420 0477 76 (Lammin Säästöpankki)

Summa:                    30,00

Meddelande:            familjens namn

DET HÄNDER PÅ SVENSKA I NURMIJÄRVI

Sommarutflykt till Klovharun och Pellinge mån 26.7
Välkommen med oss till Borgå skärgård! Vi har bokat in ett besök till ön Klovharun, Tove Janssons sommarställe i 28 år. Gruppstorleken är max 10 personer, så vi har 2 olika avgångstider (11.30 och 13.15). Totalt 20 personer får alltså plats. Det blir även program i Pellinge före/efter Klovharun. Mer information om utflykten i nästa medlemsbrev men du kan redan nu preliminärt boka din plats. Föreningen sponsrar utflykten delvis, mer information senare. Eventuellt blir det också en avstickare till Borgå.
Kontakta Micaela per epost: micbhag@gmail.com
 

Allsång på Tabor söndagen 5.9 kl. 15 med Thomas Lundin
En fartfylld och rolig sensommarkväll där Thomas & Calle sjunger med och för publiken! I allsångshäftet finns Eurovisionsschlager, Svensktoppar och 60-talsrock och förstås också alla somriga klassiker.

Mellan allsången bjuder artisterna på solosånger i samma glada medryckande stil! Allsång - när sommaren är som bäst!  Kom med och sjung!

Läktaren har tak, så ett eventuellt regn kommer inte att störa kvällen.

Vi säljer kaffe och grillkorv samt lotter både före evenemanget och under pausen. 

Biljettförsäljning på www.lippu.fi
 

Grillkväll måndagen den 23.8. kl. 17
Den redan traditionella grillkvällen ordnas igen vid stranden av Sääksi. Det blir en fin kväll med trevligt sällskap, god mat och dryck, bastu och simning för den som vågar. Bokbytare välkomna också
Adressen är Sääksin leirikeskus, Sääksjärventie 144, 05200 Rajamäki.

Tidtabellen är:
17-18 paddla med kajak
17-19 bastun varm
18-20 grillen varm samt gemensamma lekar, tävlingar mm.

Facebook

https://www.facebook.com/groups/svenskaforeningeninurmijarvi/

Gå gärna in och gilla oss, här hittar du också information om våra evenemang.

Du får gärna ta med vänner och bekanta, som är intresserade av vår verksamhet.

Ändringar som sker efter utskicket av medlemsbrev, uppdaterar vi både på vår hemsida www.svenskaforeningeninurmijarvi.fi och på Facebook.

Vi ses!
Styrelsen

 

 

 

Svenska föreningen i Nurmijärvi