Svenska Föreningen i Nurmijärvi r.f.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1.1.2017 – 31.12.2017

Siv Jansson                          ordförande

Ira Polvinen                         viceordförande

Pia Ohralahti                       kassör

Micaela Hagström-Koivusara  sekreterare, webb

Sari-Pilvikki Kähkönen         medlem

Styrelsen sammankallades tre (3) gånger under årets lopp.

Medlemmar

Vi har 35 adresser/familjer i vårt register.

Evenemang

Är i regel gratis för medlemmar och även för sporadiska icke-medlemmar som deltar. I verksamhetsberättelsen nämns endast om en avgift uppburits.

15.3 Årsmöte

Ordnades i Maalaispuoti i Kototalo i Klövskog, onsdagen 15.3 kl. 18:00. Till ordförande omvaldes Siv Jansson. De övriga i styrelsen är, Pia Ohralahti (kassör), Micaela Hagström-Koivusara (sekreterare och webb), Ira Polvinen (viceordförande) och Sari-Pilvikki Kähkönen (medlem). Till revisor valdes Nina Wagner-Nyman och till revisorssuppleant Tuulikki Wagner.

Medlemsavgiften fastställdes till 30€/familj/år.

24.3 pizzakväll för Vendlaskolans forna elever

Vi bjöd in Vendlaskolans forna elever till en pizzakväll fredagen 24.3 kl. 18:00 i Vendlaskolan. Vi samlade de flesta kontakter via ett Facebook evenemang men också via djungeltelefonen. En väldigt lyckad kväll blev det och ca 35 elever deltog, de äldsta var årskullen 1998, dvs har börjat år 2005 på ettan.

31.3 Humorlandskampen

Vi var 20 medlemmar som åkte för att se på Humorlandskampen på Svenska teatern, och det var en rolig kväll. Normalpris 30€, men föreningen stod för 50%.

8.4 Fazer besök

Fazers besök blev också fullbokat. Utställningen besöktes på en cirka 1 timme lång guidad rundtur som leds av Fazers egna guider. Vi hade plats för 10 vuxna och 20 barn (7-17). Föreningen bjöd på inträde och guidning.

17.5 Grillkväll

Den redan traditionella grillkvällen ordnades igen vid stranden av Sääksi. Det blev en fin kväll med trevligt sällskap, god mat och dryck, bastu och simning för den som vågar. Ca 25 personer deltog.

18.5 Äppelgårdens vårfest

Föreningens årliga donation överräcktes av ordförande Siv Jansson. Fint program, musik inne och aktiviteter ute. Föräldraföreningen bjöd på glass, saft, kex och kaffe.

1.7 Musikalen Footloose på Raseborgs Sommarteater

En helt suverän musikal fick vi se då vi åkte med minibuss till Raseborg. Picknick hade vi sedan i bussen, för det var lite väl kallt att breda ut filten på gräset. Föreningen bjöd på utflykten, dvs bussresan, inträdesbiljetten, kaffe med dopp vid pausen och picknicken.

28.10 Vendladisco

På lördagen den 29.10 klo. 15-17 ordnade föreningen maskeraddisco för Vendlaskolans elever i Syrjälä skolas gymnastiksal. Det blev ett Halloween party med dans, lekar och lite smått och gott att äta. Givetvis hade vi det populära godislotteriet också. 43 barn deltog.

Teater 3.11 kl. 19

DET ORDNAR SIG, SAPIENS! på Lilla Teatern besöktes av 18 medlemmar.

Svenska Dagen 6.11

Vi firade den 6.11 med den populära bio-kvällen på Kino Juha. Filmen som visades hette ” Hundraettåringen som smet från notan och försvann”. Styrelsen marknadsförde via alla tänkbara kanaler och ca 60 personer deltog. Glädjande nog även finskspråkiga och icke-medlemmar.

1.12 De vackraste julsångerna

Tillställningen tillsammans med Nurmijärvi församling ordnades i Nurmijärvi kyrka. Vi sjöng svenska julsånger tillsammans och sångare från kören Mystica uppträdde. Ca 35 personer deltog.

Tillställningen var öppen för alla och marknadsfördes både av församlingen och föreningen.

14.12 Julkyrka

Föreningens traditionella tillställning med Daghemmet Äppelgården gick av stapeln i Klövskog kyrka kl. 18. Föreningen bjöd på glögg och jultårtor och daghemmet för programmet. Ca 60 personer deltog.

15.12 Julpyssel

Fina julklappar tillverkades än en gång. Det blev bykättika, granar och tändsticksaskar. Vendlaskolan lånade utrymmen och 20 personer deltog.

Information

Föreningens Internet sidor på adressen www.svenskaforeningeninurmijarvi.fi innehåller uppdaterad information om föreningen. Facebook sidan uppdateras också men aktuellt.

3 medlemsbrev postades till medlemmarna med aktuell information om kommande evenemang.

Vi annonserade om våra evenemang på ”tapahtumat” sidan på tidningen Nurmijärven Uutisets webbsida. Vidare gjorde vi reklam för evenemang i Nurmijärven viidakkorumpu Facebook gruppen och på kommunens evenemangskalender.

Donationer

Föreningen donerade 6 st. stipendier á 50 € till Vendlaskolan för elever som visat intresse för modersmålet. Daghemmet Äppelgården fick en donation på 200 € för anskaffning av svenskspråkigt material. Vi gav också 3 stipendier à 100 € till de finska gymnasierna i kommunen. Donationer totalt för 800 €.

Ekonomi

Föreningens ekonomiska situation var stabil vid årets slut. Bokslutet visade ett underskott på EUR 1149,86 för verksamhetsåret 2017. Understöd för verksamheten av Svenska Litteratursällskapet (2000€) och understöd för stipendier (800€) av Svenska Folkskolans vänner. Understöd för kulturevenemang (Svenska dagens bio) fick föreningen av Nurmijärvi kommun (500€).

Revisor var Nina Wagner-Nyman och revisorssuppleant Tuulikki Wagner.

Nurmijärvi 20.3.2018